30 nieuwe milieuzones in Frankrijk in 2025: wat betekent dit voor jou?
Vanaf 1 januari 2025 veranderen de regels rondom milieustickers in Frankrijk. Dankzij de Klimaat- en Veerkrachtwet van Augustus 2021 (La loi Climat et Résilience) worden per 1-1-2025 nieuwe lage-emissiezones geïntroduceerd in steden met meer dan 150.000 inwoners. Deze milieuzones zijn bedoeld om de luchtkwaliteit te verbeteren door het verkeer van de meest vervuilende voertuigen te beperken. Ook zijn er een aantal milieuzones waarin de regels per 1-1-2025 aangescherpt zijn. Hieronder leggen we in eenvoudige woorden uit wat dit betekent en wat jij als bestuurder moet weten anno 2025.
Wat is een lage-emissiezone (ZFE)?
Een Zone à Faibles Émissions (hierna; milieuzone) is een gebied waar voertuigen die veel vervuilen, worden beperkt of zelfs helemaal niet meer mogen rijden. Om toegang te krijgen tot deze zones heb je een milieusticker nodig, ook wel de Crit'Air-sticker genoemd. Deze sticker, die je op je voorruit plakt, geeft aan hoe milieuvriendelijk je voertuig is.
De Crit'Air-sticker kent zes classificaties: van 0 (elektrisch of zeer schoon) tot en met 5 (de meest vervuilende voertuigen). Voertuigen zonder classificatie, zoals auto's van vóór 1997, mogen niet in de ZFE rijden.
Welke Franse steden krijgen een milieuzone in 2025?
Vanaf 1 januari 2025 zijn Milieuzones verplicht in steden en metropelen met meer dan 150.000 inwoners. Het treft in totaal 30 steden. De milieuzones zijn onder andere ingevoerd door de volgende metropolen:
- Lille: Verbod op voertuigen zonder milieusticker
- Metz: Verbod op voertuigen zonder milieusticker voor personenauto's en bedrijfsvoertuigen
- Nancy: Verbod op Crit’Air 5 en voertuigen zonder milieusticker voor zware vrachtwagens en bedrijfsvoertuigen
- Dijon: Verbod op voertuigen zonder milieusticker, met een algemene vrijstelling van 12 maanden die alle voertuigen toestaat te rijden
- Annemasse: Verbod op voertuigen zonder milieusticker
- Annecy: Verbod op voertuigen zonder milieusticker
- Chambéry: Verbod op voertuigen zonder milieusticker
- Toulon: Verbod op Crit’Air 5 en voertuigen zonder milieusticker
- Avignon: Verbod op Crit’Air 5 en voertuigen zonder milieusticker voor zware vrachtwagens
- Nîmes (Occitanië): Verbod op voertuigen zonder milieusticker
- Pau: Verbod op voertuigen zonder milieusticker
- Agglomeratie Pays Basque: Verbod op Crit’Air 5 en voertuigen zonder milieusticker
- Bordeaux: Verbod op voertuigen zonder milieusticker
- Tours: Verbod op voertuigen zonder milieusticker
- Angers: Verbod op voertuigen zonder milieusticker
- Nantes (Loire-regio): Verbod op voertuigen zonder milieusticker
- Le Mans: Vrijgesteld van de verplichting om een ZFE (Zone à Faibles Émissions) in te stellen
- Brest: Verbod op voertuigen zonder milieusticker
- Rennes: Verbod op voertuigen zonder milieusticker
- Caen La Mer: Verbod op voertuigen zonder milieusticker
- Le Havre Seine: Verbod op voertuigen zonder milieusticker
Ook de volgende steden dienen volgens de wet Klimaat- en Veerkrachtwet van Augustus 2021 vanaf 1 januari 2025 voorzien te zijn van een milieuzone. Er is echter nog geen informatie beschikbaar over deze milieuzones. Vermoedelijk zullen deze in het begin van 2025 verder uitgewerkt en gepubliceerd worden. Het gaat om de volgende steden;
- Duinkerke
- Douai-Lens
- Valenciennes
- Amiens
- Mulhouse
- Perpignan
- Limoges
- Orléans
- Béthune
Let op: Als je via Lille naar Disneyland Parijs reist, heb je ook een Crit'Air-sticker nodig. Zorg dat je deze vooraf aanvraagt!
Overzichtskaart alle milieuzones van Frankrijk

Wat betekenen deze nieuwe regels voor jou?
De regels verschillen per stad, maar over het algemeen geldt dat voor alle bovenstaande milieuzones nu een milieusticker Frankrijk nodig is om het gebied in te mogen. Zonder milieusticker kan er een boete volgen.
Milieuzones met strengere regels vanaf 1-1-2025
In deze steden zijn per 1-1-2025 zijn naast voertuigen met een Crit'Air , 4, 5 en niet-geclassificeerde voertuigen ook voertuigen met een classificatie 3 niet langer meer welkom:
Crit'Air 3 Voertuigen zijn benzinevoertuigen van vóór januari 2006 en dieselvoertuigen van vóór januari 2011. Lees voor welke klasse sticker uw voertuig in aanmerking komt.
Milieuzones die afzagen van strengere regels in 2025
In 2025 kiezen Toulouse, Rouen en Marseille voor mildere milieumaatregelen door Crit'Air 3-voertuigen toe te staan, terwijl Crit'Air 4, 5 en niet-geclassificeerde voertuigen wel worden verboden. Dit besluit komt omdat de luchtkwaliteitsnormen in deze steden in 2023 en 2024 niet zijn overschreden. Bijzonder geval is Straatsburg: hoewel ook daar de luchtkwaliteitsnormen niet zijn overschreden, heeft de stad ervoor gekozen Crit'Air 3-stickers toch te verbieden. De steden bieden hiermee flexibiliteit of nemen extra maatregelen, afhankelijk van hun visie op toekomstige luchtkwaliteit.
Hoe wordt gecontroleerd op de milieusticker?
Sommige steden, zoals Toulouse en Parijs, overwegen camera’s te gebruiken om te controleren of voertuigen de juiste sticker hebben. François Chollet, vice-president van Toulouse Métropole, zei dat er al in 2024 “ongeveer zestig camera’s” geïnstalleerd hadden moeten zijn. Of deze camera's daadwerkelijk in 2025 operationeel zijn, is nog onzeker.
Conclusie
De nieuwe milieuzones in Frankrijk zijn een belangrijke stap in de strijd tegen luchtvervuiling. Het is essentieel om te weten welke regels in jouw reisgebied gelden en welk Vignet Frankrijk je nodig hebt. Controleer op tijd de eisen, vooral als je steden zoals Lille, Parijs of Grenoble wilt doorkruisen. Zo voorkom je boetes en draag je bij aan een schonere lucht!
Meer informatie en de juiste Crit'Air-sticker aanvragen kan via onze aanvraagservice Milieusticker Frankrijk.