file not found
Frankrijk

Franse overheid maakt komische vergissing bij levering van een milieusticker Frankrijk

Putte, een Nederlands-Belgisch grensdorp, kreeg onverwacht een nieuwe naam toegedicht van de Franse overheid: 'Hoer'. Deze opmerkelijke vergissing vond plaats bij de uitgifte van een milieusticker Frankrijk. Deze stickers zijn nodig in Frankrijk om in bepaalde stadscentra en departementen een milieuzone te kunnen betreden. Bij het aanvragen van de milieustickers Frankrijk ontdekten inwoners van Putte iets vreemds. De Franse overheidswebsite veranderde per abuis de naam van hun woonplaats naar de niet-bestaande plaats 'Hoer'. 

Onthulling op de radio

Het verhaal werd onthuld door de Belgische autonieuwssite Gocar.be. David, een inwoner van Putte, merkte de vergissing op toen hij zijn vignet Frankrijk wilde aanvragen. Tot zijn verbazing zag hij dat het vignet naar 'Hoer' zou worden verstuurd. Hij deelde zijn bevindingen op de Belgische radio en benadrukte dat hij geen vertaalfunctie had ingeschakeld in zijn browser. Andere inwoners van Putte ondervonden dezelfde problemen. 

De oorzaak van de ludieke fout

De oorzaak van deze vergissing lijkt te liggen in het feit dat het Franse woord 'Pute', met één 't', letterlijk 'hoer' betekent. Bij het gebruik van Google Vertalen geeft het woord 'Putte' hetzelfde resultaat. Mogelijk heeft de Franse overheidsdienst dezelfde vertaalmachine gebruikt. Achja, wij Hollanders worden niet meer warm of koud van vertaalfouten. Met oefenmeester Louis van Gaal als ex-bondscoach. Louis van Gaal, die bekendstaat om uitspraken als ‘That’s another cook’ en ‘One swallow does not make a summer’ kon er ook wat van.

Milieustickers Frankrijk

Maar waarom vroeg David deze milieusticker eigenlijk aan? Het antwoord is simpel. Milieustickers zijn verplicht voor het verkrijgen van toegang in milieuzones in Frankrijk. Maar liefst negen grote Franse steden voerden permanente lage-emissiezones in, die ook in het weekend geldig zijn. Wie deze steden bezoekt, heeft een sticker nodig. Lees in de link in welke steden vooralsnog allemaal een milieuvignet Frankrijk nodig is.

Strengere regels 

De regels worden in Frankrijk steeds strenger. Vanaf 2025 zullen naar verwachting alle steden met meer dan 150.000 inwoners een permanente lage-emissiezone hebben. Alleen Parijs behoudt de bestaande milieuzone. Het ontbreken van een milieusticker kan resulteren in een boete van € 68 euro. 

Bestellen Vignet Frankrijk

Het Crit'Air-vignet kost normaliter € 4,61 euro (3,11 euro voor het vignet zelf en 1,50 euro verzendkosten). De officiële website waar het vignet kan worden besteld, is www.certificat-air.gouv.fr. Echter bestellen veel mensen via onze aanvraagservice gelet je op deze manier een langdradige aanvraagprocedure in de buitenlandse taal bespaart. Je betaalt weliswaar een meerpijs maar je kan vertrouwd afrekenen met Ideal of Paypal en het bespaart je al snel een flinke klap tijd.

Misschien vind je dit ook leuk