file not found
Frankrijk

Pas op of benut de 'carpoolstrook' in Frankrijk

De Carpoolstrook in Frankrijk ter Bevordering van Duurzaam Vervoer en Verkeersvermindering

 

De befaamde carpoolstrook is inmiddels een essentieel element van het Franse verkeersbeleid dat gericht is op het bevorderen van duurzaam vervoer en het verminderen van verkeerscongestie. Deze speciale rijstrook, exclusief bedoeld voor voertuigen met meerdere inzittenden, taxi's en elektrische voertuigen voorzien van een groene milieusticker biedt talrijke voordelen voor zowel de weggebruikers als het milieu. In dit artikel zullen we de functie van de carpoolstrook in Frankrijk bespreken, waar ze te vinden zijn en wie er gebruik van mogen maken. Uiterst van belang voor de vakantieganger richting want wie de strook onrechtmatig gebruikt riskeert een boete.

De functie van de carpoolstrook

De carpoolstrook in Frankrijk heeft als voornaamste doel het stimuleren van carpoolen en het bevorderen van gedeelde mobiliteit. Door een aparte rijstrook toe te wijzen aan voertuigen met meerdere inzittenden, kunnen carpoolers profiteren van een snellere en vlottere rit, waardoor de totale reistijd wordt verkort. Daarnaast draagt de carpoolstrook bij aan het verminderen van verkeerscongestie op reguliere rijstroken, waardoor de algehele verkeersstroom wordt verbeterd.

Locaties van carpoolstroken

Carpoolstroken zijn te vinden op verschillende locaties in Frankrijk, met name in grote steden en drukke verkeersgebieden. Op dit moment bevinden zich carpoolstroken in en rondom Grenoble (a48), Lyon (m6 en m7) en Bordeaux (de avenue Marcel Dassault). In Parijs wordt overwogen om een carpoolstrook te introduceren op belangrijke snelwegen en ringwegen zoals de Boulevard Périphérique. Het stadsbestuur wil voor de Olympische spelen een rijstrook reserveren voor atleten, personeel en organisatie van de Spelen en deze rijstrook na afloop in 2024 aanhouden als carpoolstrook. De inwoners van Parijs hebben hier in april 2023 echter tegen gestemd. Halverwege juli 2023 moet de burgemeester van Parijs de definitieve plannen voor de carpoolstrook bekend maken. Het is onbekend of ze gehoor gaat geven aan de stem van Parijzenaren. Andere steden zoals Marseille en Toulouse hebben ook carpoolstroken op strategische verkeersroutes in overwegen. Kortom, de kans is aanwezig dat je een carpoolstrook tegen gaat komen in Frankrijk.

Voor wie is de carpoolstrook?

In Frankrijk mogen alleen voertuigen met een minimumaantal inzittenden gebruik maken van de carpoolstrook. Meestal wordt een minimum van twee of drie inzittenden vereist, afhankelijk van de specifieke regels en voorschriften die gelden op verschillende locaties. Ook Taxi-voertuigen en elektrische auto's met een groen Crit’Air Vignet mogen gebruik maken van de strook. Het groene milieu vignet Frankrijk is het beste vignet wat te verkrijgen is in Frankrijk. Deze is alleen te krijgen aan volledig elektrische voertuigen en auto's op waterstof. Let op; de strook mag niet gebruikt worden door campers zwaarder dan 3500 kg. 

Boetes en handhaving

Carpoolstroken worden duidelijk aangegeven met speciale verkeersborden en markeringen op de weg. Het teken dat gebruik wordt lijkt op een wybertje. Het gaat om een wit ruitlogo op een blauwe achtergrond, of een zwarte achtergrond op een variabel verkeersbord. Deze borden geven aan dat de rijstrook alleen bedoeld is voor voertuigen met meerdere inzittenden en informeren bestuurders over het minimumaantal inzittenden dat vereist is. Daarnaast wordt de naleving van de carpoolstrookregels strikt gecontroleerd door middel van surveillancecamera's en handhavingsmaatregelen. Overtreders kunnen worden beboet als ze de carpoolstrook gebruiken zonder voldoende inzittenden, taxi kenteken of groene milieusticker Frankrijk. De boete bedraagt € 135,00.

Het voorbeeld van het teken dat gebruik wordt lijkt op dit wybertje. Het gaat om een wit ruitlogo op een blauwe achtergrond, of een zwarte achtergrond op een variabel verkeersbord. 

 

Maak dus geen gebruik van de carpoolstrook als je met minder dan 2 personen in een voertuig zit of als je niet beschikt over een voertuig met groen milieuvignet. Dit kan je namelijk duur komen te staan met een boete van € 135,00.  Heb jij een elektrisch voertuig waar je mee naar Frankrijk reist, doe er dan je voordeel mee door een milieuvignet (Crit'Air) aan te vragen. Deze heb je hoogstwaarschijnlijk toch al nodig als je een milieuzone betreedt in een Franse binnenstad. Op deze manier kan je de vaart er lekker in houden door de carpoolstrook te benutten én voorkom je een potentiële boete.

Misschien vind je dit ook leuk