file not found
Frankrijk

7 Verkeersregels in Frankrijk waar je wellicht nog niet van op de hoogte was

Als je van plan bent om met de auto, motor of fiets door Frankrijk te reizen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verkeersregels die in het land gelden. Naast de meer bekende regels zoals snelheidslimieten en het verbod op rijden onder invloed van alcohol, zijn er ook enkele minder bekende regels die je moet kennen om boetes en problemen te voorkomen. Hier zijn zeven verkeersregels in Frankrijk waar je mogelijk nog niet van op de hoogte was, maar die je als reiziger toch raken:

1.Verbod op dragen van oordopjes en koptelefoon.

 In Frankrijk is het verboden om tijdens het rijden oordopjes of een koptelefoon te dragen. Dit geldt niet alleen voor automobilisten, maar ook voor motorrijders en fietsers. Het doel van deze regel is ervoor te zorgen dat bestuurders hun omgeving goed kunnen waarnemen en eventuele verkeerssignalen of waarschuwingen kunnen horen. Gehoorapparaten zijn daardoor uiteraard uitgezonderd. Een overtreding kost je € 135,00.

2. Motor en scooter-rijders moeten verplicht handschoenen dragen. 

Als je op een motor of scooter rijdt in Frankrijk, moet je altijd handschoenen dragen die bescherming bieden aan je handen. Dit geldt voor zowel de bestuurder als eventuele passagiers. Zonder handschoenen rondrijden kost je al snel € 70,00. Let dus op als je een scooter huurt.

3. Alcoholpromillage van 0,2 voor beginnende bestuurders.

Voor beginnende bestuurders, dat wil zeggen degenen die minder dan drie jaar hun rijbewijs hebben, geldt een strengere limiet voor het alcoholpromillage. Terwijl de algemene limiet 0,5 g/l is, geldt voor beginnende bestuurders een limiet van slechts 0,2 g/l. Het is daarom verstandig voor nieuwe chauffeurs om alcohol volledig te vermijden als ze van plan zijn te rijden. De boetes van deze overtreding variëren afhankelijk van de overtreding.  De boetes variëren van € 130,00 tot € 4500,00 en een rijverbod behoort ook zeer zeker tot de mogelijkheden. Voor rijden onder zware invloed van alcohol of drugs is het zelfs mogelijk om maximaal 2 jaar gevangenisstraf te krijgen. Laat die cocktail dus maar staan als je met de auto bent. Óf ontdek Frankrijk is op de fiets. Als je gezellig met de kids heen fietsen gaat vergeet dan geen helm te huren voor de kids onder de 12 jaar. Deze helm is verplicht. 

4. Flitspaalsignalering is verboden.

Het gebruik van apparaten of apps die waarschuwen voor flitspalen en snelheidscontroles is verboden in Frankrijk. Dergelijke signaleringsapparatuur mag niet worden gebruikt, zelfs als het alleen passieve informatie verstrekt. Het is raadzaam om deze apps uit te schakelen voordat je de Franse wegen betreedt om boetes te voorkomen. Een boete voor radar of flitspaaldetectie bedraagt € 1500,00.

5. Verbod op blinderen van voorste zijruiten. 

In tegenstelling tot sommige andere landen, is het in Frankrijk niet toegestaan om de voorste zijruiten van je auto te blinderen. De Franse wet staat wel het gebruik van getinte ramen toe, maar alleen als ze voldoen aan specifieke normen met betrekking tot lichtdoorlaatbaarheid. Er is slechts een verbod op ruiten met een lichtdoorbaarheid van minder dan 70%. Deze overtreding kost je € 135,00.

6. Gebruik van de carpoolstrook in Frankrijk

Op sommige snelwegen in Frankrijk zijn er speciale carpoolstroken (voies réservées), die zijn bedoeld voor auto's met meerdere inzittenden of elektrische voertuig in bezit van een milieusticker. Alleen voertuigen met twee of meer personen aan boord, inclusief de bestuurder, mogen deze stroken gebruiken. Het doel is om het delen van ritten te bevorderen en het verkeer te ontlasten.

7. De milieusticker Frankrijk(Crit'Air)

 In bepaalde steden, waaronder Parijs, Lyon en Grenoble, kan het nodig zijn om een milieusticker (Crit'Air-vignet) op je voertuig te hebben. Deze sticker toont aan in welke milieuzone jouw voertuig is ingedeeld op basis van de mate van vervuiling. In sommige zones zijn bepaalde voertuigen, afhankelijk van hun Crit'Air-klasse, beperkt of zelfs verboden om binnen te rijden tijdens bepaalde periodes of dagen. De boete voor betreding van een milieuzone zonder Vignet Frankrijk bedraagt € 68,00 tot € 135,00.

Het naleven van de verkeersregels in Frankrijk is essentieel om boetes en problemen te voorkomen. Naast de meer bekende regels, zijn er ook enkele minder bekende regels die van invloed kunnen zijn op automobilisten en motorrijders. Door op de hoogte te zijn van deze regels, zoals het verbod op het dragen van oordopjes en koptelefoon, het gebruik van flitspaalsignalering en de verplichting om handschoenen te dragen als motorrijder, kun je met een gerust hart genieten van je reis door dit prachtige land.

Misschien vind je dit ook leuk