file not found
Frankrijk

Zwarte Zaterdagen: Een Overlevingsgids voor Rijden naar Frankrijk

 

Voor veel vakantiegangers die met de auto naar Frankrijk reizen, zijn de beruchte "Zwarte Zaterdagen" een bekend fenomeen. Deze dagen verwijzen naar de drukste weekenden van het jaar op de Franse wegen, waarin het verkeer vastloopt door de massale exodus van vakantiegangers die op zoek zijn naar zon, stranden, bergen en het heerlijke Franse eten. Als je op deze dagen reist, is een goede voorbereiding essentieel om het meeste uit je reis te halen en de frustratie van lange files te vermijden. In dit artikel zullen we de Zwarte Zaterdagen nader bekijken en enkele handige tips geven om de reis aangenamer te maken.


Wanneer zijn de drukste weekenden?


De Zwarte Zaterdagen variëren elk jaar, maar meestal vinden ze plaats in de maanden juli en augustus, wanneer de meeste Europeanen genieten van hun zomervakantie. Deze weekenden worden zo genoemd omdat de verkeersdrukte op deze dagen op zijn hoogst is en vaak leidt tot lange files en vertragingen. De exacte data variëren, maar doorgaans vallen de volgende weekenden onder de beruchte Zwarte Zaterdagen:
Het laatste weekend van juli of het eerste weekend van augustus (afhankelijk van de regio).
Het tweede weekend van augustus.

Vekeersdruktekalander 2023. Bron:ANWB


De drukste wegen richting Frankrijk


Verschillende wegen leiden naar Frankrijk vanuit verschillende Europese landen. Hier zijn enkele van de drukste wegen die je beter kan ver vermijden tijdens de Zwarte Zaterdagen:
Autoroute du Soleil (A6/A7): Deze snelweg verbindt Parijs met Lyon en Marseille en is een van de belangrijkste routes voor vakantiegangers die vanuit Noord-Europa naar het zuiden van Frankrijk reizen.
A10 Paris-Bordeaux: Voor reizigers die naar de Atlantische kust of Spanje gaan, is de A10 een populaire route die vaak overvol is tijdens de Zwarte Zaterdagen.
A9 Orange-Perpignan: Deze snelweg loopt langs de Middellandse Zeekust en is een andere drukke corridor voor vakantiegangers die naar de stranden van Zuid-Frankrijk trekken.
A40 Mâcon-Chamonix: Voor degenen die op weg zijn naar de Alpen, is de A40 vaak overbelast met verkeer dat op zoek is naar avontuur in de bergen.


Tips voor reizen tijdens de Zwarte Zaterdagen


Het vermijden van verkeer tijdens de Zwarte Zaterdagen kan een uitdaging zijn, maar met deze tips kun je je kansen vergroten om soepeler te reizen:
Vertrek vroeg of laat: Probeer op vrijdagavond laat te vertrekken of zaterdagochtend heel vroeg, zodat je de ergste drukte vermijdt.
Plan alternatieve routes: Overweeg om regionale wegen te gebruiken in plaats van de hoofdsnelwegen. Hoewel het misschien wat langer duurt, vermijd je de grote verkeersopstoppingen.
Plan je reis over twee dagen in plaats van een: Overweeg om twee dagen te doen over de heen of terug reis in plaats van alles in een dag te rushen.
Voorkom een slippende koppeling tijdens het filerijden: zorg dat je optrekt in de file zonder slippende koppeling. Met je auto en/of caravan volgeladen is een slippende koppeling funest voor je versnellingsbak. Je wilt geen pech dus voorkom de slippende koppeling. 
Gebruik apps voor verkeersinformatie: Maak gebruik van apps zoals Google Maps of Waze om actuele verkeersinformatie te ontvangen en indien mogelijk routes te vermijden waar veel vertraging wordt gemeld.
Maak tussenstops: Plan je reis met tussenstops om de paar uur. Dit geeft je de kans om te rusten, te tanken en eventueel een snelle bezienswaardigheid te bezoeken.
Wees geduldig en kalm: Verkeer tijdens de Zwarte Zaterdagen kan hectisch zijn, maar probeer kalm te blijven en je te concentreren op de bestemming die op je wacht.
Pak kleine cadeautjes in voor de kinderen: Niemand zit te wachten op file. In de belevering van kinderen duurt deze file nog langer. Pak voorafgaand aan je reis kleine prularia in een geef deze als ze in de file staan. Het beste kan je iets geven waar ze nog even zoet mee zijn denk aan kleine puzzels, Rubik’s cube of een spel wat in de auto uit te voeren. Een ritje langs de action zal je op voldoende ideeën brengen. Of ga eens langs de plaatselijke kringloop.


Concluderend, de Zwarte Zaterdagen zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen waar reizigers die met de auto naar Frankrijk gaan, rekening mee moeten houden. Door voorbereid te zijn, alternatieve routes te overwegen en geduldig te blijven, kun je echter het beste maken van je reis naar dit prachtige land vol geschiedenis, cultuur en gastronomie.
 

Misschien vind je dit ook leuk