file not found
Frankrijk

De Magie van de Route du Soleil: Een Iconische Reis door Europa

De Route du Soleil, ofwel de Zonneweg, is een van Europa's meest iconische snelwegen. Deze beroemde route strekt zich uit over prachtige landschappen en verbindt Nederland met de Middellandse Zee, en biedt reizigers de mogelijkheid om te genieten van de schoonheid en cultuur van verschillende Europese landen onder de stralende zon. In dit artikel nemen we je mee op een informatieve reis langs de Route du Soleil, waarbij we de hoogtepunten, geschiedenis en praktische tips verkennen.

De Route du Soleil in een notendop

De Route du Soleil, officieel bekend als de Autoroute du Soleil, is een netwerk van snelwegen dat door Frankrijk loopt en het noorden van Europa verbindt met populaire vakantiebestemmingen in Zuid-Frankrijk, zoals de Côte d'Azur en de Provence. De ‘’weg naar de zon'' begint in het noorden van Frankrijk, in Parijs, en loopt zuidwaarts door steden als Lyon, Avignon en Marseille voordat hij eindigt aan de Franse Rivièra.

Geschiedenis van de Route du Soleil

De geschiedenis van de Route du Soleil gaat terug tot de jaren 1950 en 1960, toen de Franse overheid begon met de bouw van snelwegen om het groeiende verkeer in het land aan te kunnen. De snelweg kreeg de bijnaam "Route du Soleil" vanwege het zonnige klimaat in de regio's die het verbindt. Het was een belangrijk project om de toegang tot de populaire vakantiebestemmingen in Zuid-Frankrijk te verbeteren.

Tegenwoordig is de Route du Soleil een van de drukste snelwegen in Europa, vooral tijdens het zomerseizoen wanneer duizenden vakantiegangers de route nemen om te genieten van de zon, zee en cultuur van de Middellandse Zeekust.

Hoogtepunten langs de Route du Soleil

  1. Parijs: De reis begint in de prachtige hoofdstad van Frankrijk, Parijs. Hier kun je genieten van wereldberoemde bezienswaardigheden zoals de Eiffeltoren, het Louvre en de Notre-Dame-kathedraal voordat je de snelweg opgaat.
  2. Lyon: Deze historische stad staat bekend om zijn gastronomische tradities en is een geweldige plek om te stoppen voor een heerlijke maaltijd. Verken de oude binnenstad en bewonder de unieke architectuur.
  3. Provence: De Route du Soleil loopt door de prachtige regio Provence, bekend om zijn lavendelvelden, wijngaarden en pittoreske dorpjes. Maak een omweg om de schoonheid van deze regio te ervaren.
  4. Avignon: Deze stad herbergt het beroemde Palais des Papes (Pausenpaleis) en de indrukwekkende Pont Saint-Bénézet. Het is een culturele schat aan de oevers van de Rhône.
  5. Côte d'Azur: Aan het einde van de Route du Soleil wacht de Côte d'Azur met zijn glamoureuze badplaatsen zoals Nice, Cannes en Saint-Tropez. Geniet van de azuurblauwe zee, mooie stranden en het bruisende nachtleven.

Praktische tips voor de Route du Soleil

  1. Verkeer: De Route du Soleil kan erg druk zijn, vooral tijdens het hoogseizoen. Vermijd de drukste dagen en reis buiten de spitsuren als dat mogelijk is. Vermijd vertrek op zwarte zaterdagen.
  2. Tolwegen: Houd er rekening mee dat je tol moet betalen op verschillende delen van de snelweg. Zorg ervoor dat je voldoende contant geld of een creditcard bij je hebt.
  3. Tankstations en rustplaatsen: Er zijn tal van tankstations en rustplaatsen langs de route waar je kunt stoppen om te tanken, eten en rusten.
  4. Accommodatie: Als je van plan bent om onderweg te overnachten, zorg dan voor reserveringen, vooral in het hoogseizoen, om teleurstellingen te voorkomen.
  5. Wybertje: Op sommige rijstroken wordt een witte ruit/wybertje getoond. Dit is een rijstrook met speciale eisen. Benut deze strook voor elektrische auto's of carpoolers als dat mag.
  6. Milieusticker Frankrijk: Om de Route du Soleil te rijden heb je een milieusticker Frankrijk nodig. Let op: Sinds 2024 zijn de A4 en de A5 (ook wel de M4 en M5 omdat het in lyon ligt) milieustickerplichtig Vergeet deze niet te regelen voorafgaand aan je reis. Lees in deze link de rest van de regels inzake de milieusticker Frankrijk 

De Route du Soleil biedt reizigers niet alleen een handige manier om van noord naar zuid te reizen, maar ook de mogelijkheid om te genieten van de prachtige landschappen en culturele schatten van Frankrijk. Het is een reis die je niet snel zult vergeten en die je de schoonheid van Europa onder de zon laat ervaren. Dus pak je koffers, lees je in in de verkeersregels in frankrijk (sommige zijn nogal onverwacht) en ga op avontuur op de legendarische Route du Soleil!

Misschien vind je dit ook leuk